Skrov

Båtar har olika skrov som ger helt olika upplevelser, beroende på deras syfte och hur du tänker använda dem. Båtar som är byggda för låg fart, hög fart, för grov sjö eller lugna vatten kräver olika skrovkonstruktion. De 3 vanligaste för fritidsbåtar är v-formade, runda och platta skrov.


V-format skrov

Det V-formade skrovet är den vanligaste konstruktionen på fritidsbåtar i Sverige. Det gör att båten går stabilt och skär genom vattnet i hög fart och kan lätt klyva vågor.

Skrovet är utformat med steglister, som är små trappsteg längs skrovets botten. De hjälper till att förbättra båtens stabilitet genom att styra om vattenflödet och minska friktionen vid hög fart.

Smala skrovmodeller med en skarpare V-form kan behöva extra hjälpmedel såsom bogpropeller, dubbla propellrar och/eller dubbla motorer för att kunna manövrera i trånga lägen och i låga farter.




Runt skrov

Det runda skrovet finns vanligtvis i äldre båtmodeller. En av de främsta fördelarna med ett runt skrov är dess stabilitet i lugna vatten, vilket gör den idealisk för lugna kryssningar och fisketurer i låg fart.

Runda skrov är dock inte konstruerade för höga hastigheter eller planing. Till skillnad från andra skrovtyper, till exempel V-formade skrov, har runda skrov inte förmågan att lyfta upp båten ur vattnet och åka ovanpå vågorna. Den rundade formen på skrovet gör att båten blir gungig och "rullig" när du kör i vatten med många andra båtar som ger vågor.



Platt skrov

Ett platt skrov är vanligt förekommande på båtar som används i kanaler och i lugna vatten. Skrovet är designat för att ha ett grunt schakt, vilket gör att båten kan köra i grunda vatten. Till skillnad från båtar med ett V-format skrov slipper man "ormigheten", båten går rakt och man slipper hålla på att kompensera med ratten fram och tillbaka hela tiden. Ett platt skrov är inte är lika vindkänsligt som ett V-format skrov, samtidigt som det kan vara ryckigt och skakigt i grovt vatten. Båtar med ett platt skrov brukar ha låga skrovsidor och däck, vilket gör det lättare att gå ombord på eller ur båten. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer med rörelsehinder.



Complete and Continue