Däck - fören eller aktern in mot bryggan?

Är båten utformad för att lägga till med för eller akter mot bryggan?


Jag träffar på många kunder som redan köpt en motorbåt och för sent inser att båten de har köpt är konstruerad för att backas in, men hamnplatsen är gjord för att båten ska förtöjas med fören in mot bryggan. Detta kan göra manövreringen utmanande, i synnerhet om båten inte har någon bogpropeller som hjälper till att skjuta fören i rätt läge. I Sverige är det vanligt med y-bommar vid gästhamnar och sjörestauranger och många fritidsbåtar som är tillverkade i Skandinavien är designade för att användas i naturhamnar där man nästan uteslutande lägger till med fören in mot land. De är tillverkade att köras in mot brygga med fören, medan t.ex. många utländska båtmodeller är byggda för att backas in ot brygga.



Om din båt är designad för att lägga till med aktern mot bryggan, var noga med att träna så att du blir bekväm med att backa. Dubbelkolla att din tänkta båtplats är gjord för att kunna backa in med aktern och att djupgåendet på din båt fungerar med vattendjupet.



En annan viktig faktor när du ska lägga till med båten är om du kan gå på sidorna. Hur lätt är det att kliva på och av båten samt förflytta sig på sidorna för att kunna förtöja och placera ut fendrar? Vissa båtar har smala sidodäck som kan göra det svårt ens komma åt sidorna. Om det är svårt att komma åt på sidorna, överväg att använda en annan typ av tilläggning eller investera i hjälpmedel för båt eller brygga som kan underlätta.

Complete and Continue